Slotgat uitboren

Met de werkinstructie aangeboden door Bouwmaat.nl is het maken van een slotgat een stuk eenvoudiger!

Bij deuren waar het slotgat nog niet is uitgefreesd moet u dit zelf doen. Volg in dat geval ons onderstaande stappenplan.

Stap 1 | Sloten in binnendeuren
Meestal worden binnendeuren voorzien van insteeksloten met een dagschoot. Dit is een slot dat met een deurdruk bewogen kan worden. Daar waar de deur in het slot valt zit een schuine kant aan het dagschoot. Hierdoor valt het gemakkelijk in het slot. Zo’n slot kan links of rechts gebruikt worden. Afsluitbare kamers hebben vaak ook een nachtschoot. Dit is een slot dat enkel met een sleutel op slot gedraaid kan worden.

Stap 2 | Sloten in buitendeuren
Voor buitendeuren zijn cilindersloten het meest geschikt. Deze worden in een slotkast gemonteerd en kunnen gemakkelijk worden vervangen zonder dat het hele mechanisme verwisseld moet worden.

Stap 3 | Oplegsloten
Wanneer u geen insteekslot kunt gebruiken kunt u een oplegslot monteren. Dit kan het geval zijn bij een dunne deur.

Stap 4 | Draairichting bepalen
Bepaal vooraf de draairichting van uw deur. Als de dagschoot van uw slot verkeerd zit, moet u deze omdraaien. Aan de zijkant van het slot zit een palletje, dat u met een kleine schroevendraaier omhoog kunt duwen (1). Het dagschoot sprinkt dan naar voren (2). U kunt hem vervolgens omdraaien (3) en terugduwen (4).

   

Stap 5 | Plaats bepalen
Bepaal de juiste hoogte van het slot. Normaal zit een deurkruk op ongeveer 105 cm hoogte. Markeer met een potlood de boven- en onderkant van het slot en trek deze streepjes door naar de smalle zijde van de deur. Trek daarna door het midden een hartlijn. Plaats de slotkast op de hartlijn en markeer de omtrek. Samen met de twee horizontale lijnen is de plaats voor het te boren gat daarmee bepaald.

Stap 6 | Slotgat uitboren
Nu kunt u de diepte van het slotgat bepalen. Meet de totale diepte van de slotkast inclusief de slotplaat die verzonken wordt in het hout. Houd rekening met 5 mm extra speling. Zet de diepte-aanslag van uw boormachine op deze maat. U kunt ok een stukje plakband gebruiken als markering op uw boor. Blijf binnen de lijnen! Zo zorgt u ervoor dat het slot precies past en niet klemt.

Stap 7 | Afsteken met een beitel
Na het uitboren van het gat, kunt u het rechtsteken met een steekbeitel. Werk het gat netjes af totdat u de exacte pasvorm heeft bereikt. Blijf ondertussen steeds controleren of het slot past.

Stap 8 | Omtrek slotplaat overzetten
Als u het slot in het gat heeft geplaatst, kunt u met een potlood de omtrek van de slotplaat overtekenen. Wanneer u het slot weer uit de opening haalt kunt u de diepte van de slotplaat uitsteken. Steek de afgetekende omtrek ongeveer 3 mm diep uit, zodat de slotplaat er netjes in valt. De bovenzijde van de slotplaat moet gelijk komen te liggen met de bovenzijde van het hout van de deur.

Stap 9 | Gaten deurkruk aftekenen
Nu kunt u de gaten voor de deurkruk (en eventueel voor het sleutelgat) aftekenen. Houd het slot weer tegen de voorzijde van de deur, met de slotplaat precies op het verzonken gedeelte. Met een potlood kunt u nu de plaats van de opening markeren. Prik met een priem een gaatje op de plaats waar u gaat boren. Gebruik bij het boren een boordiameter die overeenkomt met de stiftdikte van de deurkruk. Eventuele oneffenheden kunt u met een houtvijl verwijderen.

Stap 10 | Slotplaat vastzetten
Plaats het slot in de opening en zet het vast met lange houtschroeven. Plaats het beslag en breng de deurkruk aan.

Stap 11 | Sluitplaat op kozijn aftekenen
Nu moet de sluitplaat op het kozijn gezet worden. Markeer eerst de plaats waar de sluitplaat op het kozijn moet komen. Draai hiervoor het nachtslot naar buiten en houd de deur tegen het kozijn. Met een scherp potlood kunt u langs het nachtslot een lijntje op het kozijn aftekenen. Daarna kunt u met een open deur de lijntjes doortrekken op de binnenzijde van het kozijn. Gebruik de sluitplaat als sjabloon, zodat u de boorgaten en openingen gemakkelijk kunt overtrekken.

Stap 12 | Kozijn uitsteken voor sluitplaat
De afgetekende omtrek moet ongeveer 3 mm diep worden uitgestoken. De  dieptes van de gaten in het kozijnhout moeten gelijk zijn aan de diepte van het dag- en nachtschoot. Steek deze zo diep uit dat de beide schoten het hout niet raken. Wanneer u de sluitplaat hebt vastgezet met lange schroeven kunt u nogmaals controleren of de schoten in de sluitplaat passen. Buig als laatste de lip van de sluitplaat voorzichtig om. Deze lip is bedoeld om het hout te beschermen tegen beschadigingen van het dagschoot.